dissabte, 22 de febrer del 2014


U. 4: MALALTIA I MEDICINA


Exercici núm. 1

1.- Quina influència va tenir el pensament filosòfic per el desenvolupament de la medicina racional?

Molts filòsofs presocràtics van crear sistemes racionals d’interpretació del món i Empèclodes d’Agrigent va ser el que va elaborar una doctrina racional sobre el cos humà. 

2.- Qui va ser Empèdocles d'Agrigent? Quina és la teoria dels quatre elements?

Va ser el que va elaborar una doctrina racional sobre el cos humà. La teoria dels quatre elements i consistia en quetota la matèria està formada per terra, aigua, aire i foc.

3.- Quins són els quatre humors de la teoria hipocràtica?

Els quatre humors són la sang, produïda al fetge i vitalitzada al cor; la flegma, humor fred vincular al cervell; la bilis negra, emmagatzemada a la melsa i la bilis groga, creada per el fetge.

4.- Qui va ser Galè de Pèrgam?

Fou el màxim representant de la cultura hel•lenística en l’àmbit de la medicina, durant l’etapa romana. Ell volia elaborar una doctrina mèdica en connexió amb els altres sobers teòrics (filosofia) que es diferenciés de les simples pràctiques artesanals.

Exercici núm. 2

1.- Quan varen aparèixer els primers hospitals? Quins van ser els motius de la seva aparició?

El primer hospital a Espanya es va construir l’any 580. Els hospitals havien existit en etapes anterior però van augmentar de forma extraordinària durant el segle XIX, a mesura que avançava la industrialització i la població augmentava. Es varen crar a causa de l’increment de les malaties infeccioses.



ACTIVITAT VOLUNTÀRIA

Tot medicament ve amb unes indicacions (prospecte). Cerca un medicament que tinguis a casa teva, remarca en ell :

a) El principi actiu és l’ibuprofè.

b) Aquest medicament esta indicat pel tractament de la febre, el tractament del dolor d’intensitat baixa o moderada com la migranya, el tractament de la artritis, atrossis, espondilitis anquilosant, inflamació no reumàtica i la dismenorrea primària.

c) No s’ha de prendre si ets al•lèrgic a l’ibuprofè o qualsevol dels seus components, si tens una forta malaltia de fetge o ronyons, si s’ha tingut úlcera o hemorràgia d’estómac, si es vomita sang, si es presenten defecacions negres o diarrea amb sang, si es pateixen trastorns hemorràgics o de la coagulació de la sang o si s’estan prenent anticoagulants, si es pateix una forta insuficiència cardíaca i si està en el tercer trimestre d’embaràs.

d) Apart de l’actiu que es l’ibuprofè, aquest medicament està format pel nucli i el recobriment.


e) En adults i adolescents de 14 a 18 anys es prendrà un comprimit (600 mg) cada 6-8 hores depenent de la intensitat del dolor i la resposta al tractament. En alguns tractaments es necessiten dosis superior però no es recomana passar la dosis màxima diària de 2400 mg en adults i de 1600 en adolescents de 12 a 18 anys.