dilluns, 18 de novembre del 2013

L'Evo-devo

1.- Actualment hi ha un nou camp del coneixement: l'evo-devo. Quina importància té en el concepte de l'evolució?
Evo-devo és l’estudi de l’evolució a partir de la biologia del desenvolupament. Concretament estudia com el desenvolupament embrionari dels organismes multicel·lulars està controlat per uns gens Hox o reguladors. La import`pancia de l’evo-devo com a camp destudi és que explica que els gens reguladors han estat yunits en el mateix cromosoma i en el mateix ordre durant milions d’anys i en espècies diferents. Un canvi en un gen regulador pot tenir conseqüències dràstiques. Una sola mutació en un d’aquests ges, si produeix un indivu viable, pot donar com a resultat un gran salt evolutiu.



2.- Fes una lectura acurada del següent text:
«...vam coincidir amb un dels pastors, conegut nostre. Ens vam saludar i vam encetar una xerrada banal mentre miràvem, distrets, el ramat d’ovelles que bevia. “És curiós —va dir de sobte el nostre amic— que les ovelles i les persones fem servir la mateixa aigua per beure.” Davant d’una afi rmació tan simple ens vam mirar de reüll i vam començar a pronunciar una frase de comiat. Però els pastors no solen tenir gaire ocasions per comentar amb algú les seves inquietuds, de forma que, desatenent la nostra aparent urgència per marxar, el nostre amic va seguir: “Les persones podem menjar ovelles perquè tots dos som animals i estem fets de carn, però, com és possible que les ovelles mengin només herba? L’herba no és carn...” Es va aturar un moment, i de seguida va reprendre les seves refl exions: “A mi em sembla que encara que l’herba i la carn semblin diferents, han d’estar fetes de la mateixa cosa.” Ens vam tornar a mirar, però aquest cop desconcertats per l’agudesa del pastor. “Ara, el més estrany és que l’herba creix de la terra —va seguir—, com si també estiguessin fetes del mateix.”
Es va tornar a aturar i va xiular al seu gos perquè s’acostés a les ovelles que s’estaven allunyant, llavors ens va mirar fi xament i ens va revelar el seu descobriment: “Jo crec que la terra, l’herba, les ovelles i nosaltres estem fets del mateix, no creuen?” Bocabadats, no vam poder contestar.»
Ignacio Martínez i Juan Luis Arsuaga,Amalur, del átomo a la mente. Ed. Temas de hoy, 2003

a) Per què queden sorpresos els científics pel que diu el pastor?
Perquè en el fons te raó perquè tot i que a simple vista siguin molt diferents ovelles de les persones, a l’interior sóm molt semblants. Per exemple no sabríem distingir entre una cèl·lula muscular entre un home i una cabra a simple vista, i a més le reaccions qímiques són casi exatament iguals en un cantó com en l’altre.

b) Quines operacions del procés científic ha fet el pastor (observar, experimentar, inferir, deduir, elaborar una hipòtesi, contrastar, argumentar, elaborar una teoria, etc.)? Escriu alguna o algunes frases de les pronunciades pel pastor que reflecteixin la realització d’alguna d’aquestes fases.
El pastor observa  com s’abeuren i com s’alimenten les ovelles , ho relaciona amb com s’alimenten els homes, reflexiona i en treu una conclusió. Les operacions que realitza es podrien dividir en:
a) Observa: “…Les ovelles i les persones fem servir la mateixa aigua per beure”, “Ara, el més estrany és que l’herba creix de la terra —va seguir—, com si també estiguessin fetes del mateix.”
b) Infereix: “Les persones podem menjar ovelles perquè tots dos som animals i estem fets de carn, però, com és possible que les ovelles mengin només herba? L’herba no és carn...”
c) Dedueix: “A mi em sembla que encara que l’herba i la carn semblin diferents, han d’estar fetes de la mateixa cosa.”
d) Elabora una teoria: “Jo crec que la terra, l’herba, les ovelles i nosaltres estem fets del mateix, no creuen?”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada