dijous, 10 d’octubre del 2013

BigBang, Forats negre i de cuc


QUÈ ÉS EL BIGBANG?

Es descriu al Big Bang com l'instant en que una bola concentrada d'energia esclata, convertint-se en matèria i expandint-se a gran velocitat.
Es creu que va succeir fa uns 15.000 milions d'anys i que en aquell moment la temperatura va assolir valors molt alts.
Al haver-hi una temperatura tant alta les fòrmules i definicions de la física actual deixen de tenir sentit. Per tant, res es pot afirmar amb tota seguretat matemàtica sobre aquell moment zero de l'univers.
Si s'accepta que des d'aquell moment l'univers va començar a expandir-se i a refredar-se, podem parlar de que en aquell instant es va produir l'inici de l'univers actual.

QUE SÓN ELS FORATS NEGRE, I ELS FORATS DE CUC?
En astronomia un forat negre és una concentració de matèria de molt alta densitat, tan que la seva força gravitatòria és tant elevada que la velocitat d'alliberament és superior a la velocitat de la llum. Per tant res  que es trobi dins del seu horitzó d'esdeveniments pot escapar-se'n, excepte per mitjà de l'efecte túnel quàntic. El terme forat negre no s'ha d'entendre com un forat en el sentit usual del terme, sinó com una regió de l'espai de la qual res no pot escapar, ni tant sols la llum. És per aquest motiu que se'ls anomena negres.

En física, un forat de cuc, també conegut con un pont Einstein-Rosen, es una hipotètica característica topològica d'un espai-temps, descrita per les equacions de la relativitat general, la qual es essencialment "una drecera" a través de l''espai i el temps. Un forat de cuc té com a mínim dos extrems, els quals estan connectats per una única "gola", fent que la matèria es pugui "desplaçar" d'un extrem a l'altre a través d'aquesta.
Avui en dia encara no s'ha descobert cap evidència de que l'espai-temps conegut contingui estructures d'aquests tipus, és a dir, els forats de cuc són una teoria hipotètica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada